Медальони от ХВОЙНА

Медальони от ХВОЙНА

ХВОЙНА

От дълбока древност е известно, че хвойната има лечебни и защитни свойства.
Хвойната съдържа в тъканите си етерични - ароматни масла, които се използват в медицината и парфюмерията, тъй като има дезинфекциращи свойства. Шишарките на обикновената хвойна например се използват за ароматизиране на напитката джин.
Поради тази причина, всичко направено от хвойнова дървесина има свеж, траен аромат на етерични масла, който не изчезва с времето.
Известно е, че отделя във въздуха фитонциди – биологично активни вещества, потискащи растежа и развитието на бактерии и гъби и с миризмата си отблъсква всякакви насекоми. Хвойната отделя толкова много фитонциди, че самият въздух близо до тези растения е лечебен.
Смята се, че хвойната защитава не само от бактерии, но и от негативни енергии. Хората засаждат около къщите си „ограда“ от хвойна, за да предпазят жилището си от лоши влияния. Според християнските обичаи, клонки от хвойна осветени в църква, се поставят зад иконите, за да пазят от нещастия и болести. Шаманите в Сибир използват горящи хвойнови клонки за освещаване на дома.
Разпространена е по сухи и скалисти склонове, а в България расте в Западни Родопи.
Хвойновата дървесина е с жълто-бяла беловина, ядрото розово-червено до червено-кафяво. Растежните пръстени са много тесни и ясно разграничени от по-тъмно оцветената зона. Северноамериканските индианци за правели лъковете си от хвойна.
Тя е един от любимите материали на майсторите резбари в Североизточна Европа, които правят съдове и прибори за хранене излъчващи силен аромат, когато се затоплят.

Подреди по